Дядо Коледа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дядо Коледа
Характеристики
Описаниеисторическа и митологична личност
Дядо Коледа в Общомедия

Дядо Коледа (също Дядо Мраз) е едновременно историческа и митологична личност, чието име се свързва с носенето на подаръци на Рождество Христово. Изобразяван през 20-и и 21-ви век като пълничък старец с дълга бяла брада, облечен в червено и бяло. Някои смятат, че съвременният образ на Дядо Коледа е създаден от компанията „Кока-кола“, която в рекламите си изменя образа на свети Николай.[1] Самата фирма „Кока-кола“ твърди, че нейните реклами от 30-те години на XX век са популяризирали този образ, но че техният художник Хадън Съндблом се е вдъхновил от по-ранни картини.[2] Че образът е по-стар от рекламите, се потвърждава от различни публикации.[1][3] В миналото е изобразяван и в различни одеяния.

Дядо Мраз[редактиране | редактиране на кода]

Добрият старец на рисунка от 1875

Образът на „Дядо Мраз“ се среща в българската литература преди 1944 г. и периода на Народната република, например стихотворението „Дядо Мраз“ (1908 г.)[4] и приказката „Дядо Мраз и внуците му“ (1910 г.)[5] от Елин Пелин, „Ето иде дядо Мраз“ (Гео Милев, преди 1925 г.)[6] и „Дядо Мраз“ (Йордан Стубел, преди 1944 г.).[7]

Холандският Дядо Коледа (Синтерклас), снимка от 2007 година

До 1990 г. „Дядо Мраз“ раздава подаръци на Нова година (до 1944 г. Коледа е християнски празник със строго определен ритуал – Рождество Христово, а светските чествания, вкл. украсяването на елха и размяната на подаръци се свързват с въведения през 1882 г. по инициатива на цар Фердинанд нов ритуал по западен образец, посветен на честването на Нова година). Белобрадият старец посещава училища, детски градини и домове[8]. Всички деца го чакат с нетърпение. Той носи със себе си огромна торба, пълна с подаръци.

След 1990 г. по идеологически причини и от невежи хора [4][5][6][7][9][10][11][8], постепенно бива наложено изкуственото и чуждо на културата и езика ни словосъчетание „Дядо Коледа“ (Коледа – съществително в женски род, използвано в този случай за име на мъж), а подаръците по консуматорския модел, характерен за САЩ и Западна Европа започват да се раздават на Бъдни вечер или сутринта на Коледа.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Първообразът на добрия старец може да се търси в лицето на свети Николай Чудотворец, роден и живял през III – IV в. във римската провинция Ликия, намираща се на територията на днешна Турция. Той става епископ много млад. Проявява се като благороден и щедър човек, дълбоко вярващ и отдаден на християнската религия. Дарява цялото си богатство на бедните и онеправданите. В памет на неговата щедрост остава традицията хората да си разменят подаръци.

На нидерландски името на светеца Синт Николас често се съкращава до Синтерклас – фолклорен персонаж, сходен с Дядо Коледа, като свързаните с него традиции на Никулден продължават да са живи в Нидерландия и Белгия, успоредно с коледните. В английския името Санта Клаус за първи път е употребено във вестниците през 1773 г.[12]

Легенди, свързани с Дядо Коледа[редактиране | редактиране на кода]

Според легендата, Дядо Коледа живее на Северния полюс или в Лапландия заедно с елфи или джуджета, които му помагат за изработването на подаръците за децата. Всяка година той носи подаръци на послушните деца с помощта на вълшебна летяща шейна, теглена от елените Дашер, Дансер, Прансер, Виксен, Комет, Кюпид, Донер, Блитцен и Рудолф. Влиза през комина и оставя подаръците или това става по друг магически начин. В традициите на някои страни е придружаван от зловещи или палави помощници, като Крампус, които оставят на децата, които не са били послушни неприятни или шеговити подаръци, а понякога ги и заплашват или наказват за непослушанието.

Дядо Коледа, японска илюстрация (1914)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Микелсон, Дейвид. Did Coca-Cola Invent the Modern Image of Santa Claus? // Сноупс, 18 декември 2001 г. Посетен на 2 декември 2020 г. (на английски)
  2. Did Coca-Cola create Santa Claus? („Кока-кола“ ли създаде Дядо Мраз?) // Посетен на 2 декември 2020. (на английски)
  3. Барнет, Енгрид. Did Coca-Cola Invent The Modern Image Of Santa Claus? // Риплис. Посетен на 2 декември 2020 г. (на английски)
  4. а б Дядо Мраз, Елин Пелин - Моята библиотека
  5. а б Елин Пелин, Дядо Мраз и внуците му (1910)
  6. а б Ето иде дядо Мраз, Гео Милев, (преди 1925 г.)
  7. а б Йордан Стубел, Дядо Мраз (преди 1944)
  8. а б Варненски новини - дигитално копие - 09/01/1936, No. 5523, стр.4
  9. Дядо Мраз, Асен Разцветников - Моята библиотека
  10. Дядо Мраз, Чичо Стоян - Моята библиотека
  11. Коледен гост, Георги Райчев - Моята библиотека
  12. „Last Monday, the anniversary of St. Nicholas, otherwise called Santa Claus, was celebrated at Protestant Hall, at Mr. Waldron’s; where a great number of sons of the ancient saint the Sons of Saint Nicholas celebrated the day with great joy and festivity.“ Rivington’s Gazette (New York City), 23 декември 1773.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]