Last news in Fakti

25 Декември, 2012 11:47 4 005 3

Професор определи породата на елена Рудолф

  • дядо коледа-
  • елен-
  • рудолф

Професор по биология от Университета на Аляска установи към каква порода принадлежат елените, които помагат на Дядо Коледа да разнася подаръците. Изследването е публикувано на сайта на изданието Physiological and Biochemical Zoology journal.

Според Пери Барбоса еленът Рудолф и неговите колеги са от породата карибу – американски северен елен. Свитата на добрия старец се състои от млади екземпляри, чиито пропорции и телесна маса им дават възможност да се движат по-бързо от възрастните си сродници.

Барбоса уточнява, че за Дядо Коледа биха могли да работят и сибирски северни елени, но северноамериканският подвид е най-добрият избор, тъй като карибу през зимата натрупват по-компактна маса. Това не само им позволява да тичат по-бързо, но и да консумират по-малко храна от „сибиряците“.

Според американския учен дядото с чувала работи предимно нощем, за да могат елените му да не „прегряват“, което би нарушило апетита им, и да си остават бодри.

Според рождественската митологии Дядо Коледа се придвижва с шейна, в който са впрегнати група летящи по небето елени, най-известният от които е Рудолф, притежаващ блестящ червен нос. Специално на носа на Рудолф неотдавна беше посветена отделна неголяма научна разработка. Според изводите на специалистите носът на животното е толкова червен, защото в него са съсредоточени много капиляри.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хех

    1 0 Отговор
    OMG
  • 2 lelemale

    1 0 Отговор
    А също така американците са открили и Европа.
  • 3 Цар

    1 0 Отговор
    Без да съм Професор, знам че това са северни елени. Карибу - НЕ са Американски северни елени, а северни елени :) :) :)