10 малко известни факти за Дядо Коледа

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

8d9f7fa45149c1f769d2045c7edf9085_big


Магията на Коледа е вече тук, но магия ли е Дядо Коледа и вярваме ли в нея?

Ето 10 неизвестни факта за празника и Дядо Коледа, които може би не знаете и които ни връщат в реалността, но не съвсем, защото ако искаме магията да се случи, е важно да вярмаме в нея.

И така:

1. Първообразът на Дядо Коледа е Свети Николай
Днешният Дядо Коледа произлиза от образа на Свети Николай, който не е весел, но за сметка на това е също толкова щедър. Свети Николай е бил християнски проповедник, който живял през четвърти век пр. Христа и е раздавал богатството си, за да помогне на бедните.
В Холандия той е покровител на затворниците, неомъжените жени, заложените къщи и крадците. Идеята за оставянето на подаръци под елхата идва от честванията на Никулден в Холандия, където има обичай да се оставят малки подаръчета в обувките на децата, а те в замяна оставяли мляко, бонбони и бисквитки за добрия старец.

2. Добрият старец ими свой собствен пощенски код
Добрият старец е единствения човек в света, който има собствен пощенски код. Той е Н0Н 0Н0. По Коледа пощенските служби по цял свят са залети от десетки детски писма до Белобрадия старец. Канадската пощенска служба дори прави кампания ”Напиши писмо до Дядо Коледа” с цел да мотивира децата да се учат да пишат правилно, а в Индиана същопуска специален пощенски код за връзка с него, който е 47579. За съжаление писмата достигат само да кофите в пощенските станции.

3. Преди Дядо Коледа е бил козелът Йолобуки
Най-значимият за децата около Коледа човек е заклет веселяк и щедър раздавач на подаръци, но малцина знаят, че преди да се превъплати в сегашния си образ, старецът всъщносте е бил… козел. Козелът Йолобуки, както е известен във Финладния всъщонст не е носел подаръци, а е взимал подаръци от децата, като е следял стриктно дали са ги изработили навреме. Едва по-късно козелът започнал да носи подаръци на добрите деца, след което бива заменен от Дядо Коледа.

4. Кока кола измисля червения костюм на Дядо Коледа
Дядо Коледа е известен с външния си вид, включващ червен костюм и бяла брада, но това което може би не знаете е, че в този вид той се появява през 1931 година, когато тръгва първата реклама на Кока Кола с добрия старец. До този момент той е изобразяван с цветни костюми, включително зелен, син, кафяв, лилав и бял. Образът на класическият Дядо Коледа е от рекламите на популярната напитка е нарисуван от художника Хадън Сундблум за безалкохолния гигант през 1931 година.

5. Честването на Коледа е било забранено
Пуританите в английския парламент отменят честването на коледните празници през 1655 година. През 1695 година в Нова Англия обявяват коледните тържества за абсолютно незаконни, а гражданите, които украсявали къщите си или се обличали като Дядо Коледа били солено глобявани. Коледа не е бил официален празник, едва през 1870 година президентът Грант го обявява за такъв.

6. Дядо Коледа идва от Испания?
Легендите разказват, че работилницата на Дядо Коледа е на Северния полюс, но това май не винаги е било така. В Белгия и Холандия, където е известен като Свети Николай, легендите разказват, че всъщност Дядо Коледа идва от Испания и вместо еленски впряг, за да се придвижва е използвал лодка.

7. В началото Дядо Коледа е бил ерген
Съпругата на Дядо Коледа за първи път се споменава от Джейм Рийс в разказа ”Легенда за Коледа” през 1849 година.

8. Шейната му е измислено от автора на Слийпи Холоу
Шейната на Дядо Коледа е създадена от Уошингтън Ървинг, автор на ”Легендата за Слийпи Холоу”. Шейната на Дядо Коледа се появява за пръв път в сборник с разкази през далечната 1819 година. Идеята, че добрият старец може да влезе през комина и да остави подаръци под елхата също е негова. Той описва любимеца на децата като ”едър, брадат мъж, който пуши лула”. Дикенс се вдъхновява именно от историите на Уошингтън Ървинг за своята ”Коледна песен”.

9. Работилницата на стареца е обикновен рекламен трик
Първата работилница на Дядо Коледа е измислена от бизнесмена Джеймс Едгар в САЩ през 1890 година. Негова е идеята чрез преоблечен в червен костюм старец да повиши продажбите на играчки по време на коледните празници. Стратегията се оказва изключително успешна. От този момент нататък двойници на веселия старец могат да бъдат забелязани във всички търговски центрове по целия свят, които привличат хиляди посетители, а това от своя страна стимулира търговията, особено със стоки свързани с децата.
Еленът Рудолф се ражда с цел да накара децата да поискат от родителите си книжки за оцветяване.

10. Дядо Коледа е канадски гражданин
През 2008 г. в Канада е подписана декларация, с която Дядо Коледа е признат за гражданин на страната. Според международното право обаче Северният полюс не е част от нито една държава, въпреки че страни като САЩ, Канада, Норвегия, Русия, и Дания многократно са се опитвали да си го присвоят.

По материали от интернет

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

8,760 преглеждания

Comments are closed.